Ökat antal MC-stölder under pandemin

2020 var ett dystert år för motorcykelägarna då stölderna av fordonen ökade med 16 %. Det finns inte en exakt förklaring till varför motorcykelstölderna ökade så mycket då bilstölderna låg på en jämn nivå. En teori kan vara att det är lättare att föra mindre fordon över gränsen under tider då folk reser mer sällan på grund av pandemin.

Populära märken som stjäls

De tre mest stulna motorcyklarna i Sverige är Yamaha, Honda och KTM. Motorcyklar är relativt enkla att stjäla men det finns knep som försvårar det för tjuvarna. De flesta försäkringsbolag kräver att du har två certifierade lås men det varierar beroende på aktör. Det som är viktigt är att låset är ett godkänt mc-lås i klass C men en kätting och hänglås brukar också gå bra.

Vissa märken är svårare att få tillbaka

Statistiken visar förutom en ökning av stölder att det är svårare att få tillbaka vissa märken. Exempelvis så stals 181 stycken Honda under 2020 men av dem kunde 110 återlämnas till ägaren, vilket är 61 %. När det gäller Harley Davidson så var det färre som stals men det var även färre som fick tillbaka dem. I fjol stals 41 HD och av de kom 12 stycken tillbaka det innebär att 71 % aldrig fick tillbaka sina fordon.

Öka chansen att få tillbaka motorcykeln

Totalt sett under 2020 försvann 1601 motorcyklar i Sverige, hur många som förts till utlandet är inte känt. För att få tillbaka din motorcykel finns det vissa åtgärder du kan göra för att öka dina chanser. Gör en så kallad DNA-märkning av fordonet för då kan polisen lättare identifiera det om de skulle hitta stöldgods. Du kan även sätta på en GPS-tracker som spårar ditt fordon och tjuvens färdväg.