Motorcykelmuseet i Falköping

Vårens föreningsresa kommer att gå till Motorcykelmuseet i Falköping. Där får man se en helt fantastisk samling motorcyklar från ett flertal länder, en del med ansenlig ålder och andra som är mycket ovanliga. I år öppnar museet för 25:e säsongen och för oss med mopeder och motorcyklar som intresse blir det en lärorik upplevelse där vi kan njuta av våra favoritfordon.

Världens största samling

På Danska vägen i Falköping ligger vårt resmål och där finns världens största samling av speedwaycyklar. Falköping hade ett eget speedwaylag vid namn Falkarna, som vid ett tillfälle år 1950 satte publikrekord med 17 000 besökare. Falkarna mötte det norska landslaget och matchen lockade publik från hela Västsverige. Alla motorcyklar i museet är antingen fabriksnya eller iordningställda originalcyklar, den äldsta från 1904. Man har också lyckats få tag i en riktig raritet, en Harley Davidson Racer twincam -31.

Lära av historien

Historiska motorcyklar och mopeder lär oss mycket om hur samhället såg ut förr och hur utvecklingen gick framåt. Både genom rent tekniska uppfinningar, men också genom design och utrustningsdetaljer. Man får som besökare mycket kunskap och aha-stunder när man förflyttar sig från 1904 fram till idag och ser hur en sidovagn från andra världskriget såg ut eller får lära sig varför Typhoon blev utnämnd till världens sämsta motorcykel.

Motorcykelnostalgi på vår väg in i framtiden

Eldrivna motorcyklar blir mer och mer vanliga i takt med att utvecklingen av tekniken går framåt. Fördelarna förutom miljöaspekten är att en eldriven motorcykel inte har några växlar och faktiskt är snabbare och starkare än en bensindriven motorcykel. Men när man ser de historiska motorcyklarna och hör ljudet av en accelererande speedwaycykel blir man ändå nostalgisk och påminns om forna tiders fantastiska ingenjörer som gjorde motorerna effektivare och mer lättkörda till både nytta och nöje. Tack vare motorentusiaster runt om i världen kan vi få se och lära allt om motorcyklarnas utveckling, det gäller att ta vara på chansen och besöka dessa unika samlingar.