Elmotorcykeltillverkare får nytt stort kapital

cake el motorcykelDet svenska bolaget Cake har lyckats samla ihop stora pengar under sin senaste kapitalrunda. Cake är ett startup-företag som tillverkar elcyklar för både urban- och terrängmiljö. Hittills har de lanserat en modell i två framgångsrika versioner samt en limited edition-cykel som sålde slut. Snart är det dags för ytterligare en ny modell att se dagens ljus.

Ett företag med stora planer

Cake må vara ett nystartat bolag men tillväxten har varit snabb, nu i våras tog de sig in på 33-listan där Ny Teknik och Affärsvärlden listar Sveriges mest lovande startup-företag. Någon plan på att sakta ner har de inte heller. Företagets grundare Stefan Ytterborn har sagt att de siktar på att sälja 5000 elmotorcyklar under 2022. Samma år beräknar de dessutom ha spenderat hela 600 miljoner kronor på att skala upp verksamheten.

Populärt bland riskkapitalister

Cake beräknar att 200 miljoner kronor av deras planerade investeringar ska komma från externa källor. De har redan kommit en bra bit på vägen eftersom att de fick in ca 135 miljoner kronor från olika investerare under den senaste kapitalrundan. Det var en rejäl överteckning enligt Stefan Ytterborn. Riskkapitalbolaget Creandum ledde rundan men även den globala riskkapitalplattformen E.ventures var med och deltog.

Elcyklar med globala möjligheter

Cakes kapitaltillskott kommer mycket lägligt eftersom att deras gatulegala cykel Kalk& precis har lanserats i Europa och Nordamerika. Utöver det släpps modellen Ösa under hösten, en modell som passar perfekt för pendling. Försäljningsintäkterna från dessa modeller och från Cakes andra cyklar, beräknas stå för två tredjedelar av företagets investeringar till och med 2022. Både investerare och marknadsexperter håller med om att Cake är ett av de hetaste nya märkena på marknaden.