Cake för framtiden!

cake kalk nationalmuseum

Företaget Cake strävar efter att nå målen för att sänka koldioxidutsläppen, och har därför tagit fram elektriska offroad motorcyklar. Ett citat som sammanfattar företaget ganska bra är ”Explore with respect”. En uppmärksammad modell är Cakes ”Kalk”. Stockholms egna Nationalmuseum kan nu skryta med att Kalk-modellen kommer finnas att se på museet.

Från internationella designpriser till plats på Nationalmuseum

2018 vann Kalk-modellen årets Stora Designpris med en pott på en kvarts miljon kronor. Juryns motivering för att den skulle vinna bestod inte endast av att den har en modern design, utan även av att den är miljövänlig, ljudlös och endast väger 65 KG. Modellen har även vunnit andra designpriser, som ”The Grand Award Of Design” samma år som det förstnämnda priset. När Nationalmuseum sedan frågade Cake om de ville ställa ut hojen på Nationalmuseum var svaret ett självklart ja.

Två olika Kalk-modeller

Den första modellen som kom ut på marknaden var Kalks ”Limited edition”. Den kunde man köpa för totalt 14 000 euro. Den är idag slutsåld, och istället finns modell nummer 2, med en nyare modern design som kallas ”Kalk OR” och som är 1000 euro billigare. Gemensamt för båda dessa är att de är inte gjorda för att köra på bilvägar. Det är endast för offroad då de inte har några lampor eller backspeglar.

Detaljerna är viktiga

Varenda liten del i denna cross är utvecklad från grunden. Batteriet är gjort av litium och tar mellan 1,5 till 2,5 timme att ladda. Det finns tre olika inställningar man kan välja på: Explore, Excite och Excel. Den förstnämnda är precis som det låter, den mest passande om man vill rulla fram och utforska terrängen. Då håller batteriet över två timmar. Excite passar för enduro, och Excel är bäst att välja inför ett race. Man kan hålla tummarna för att priserna sänks i framtiden, så att medelklassen också kan ha råd med en miljövänlig cross.