Tullavgift gör HD ännu dyrare

harley davidson tullavgift

Sommaren 2018 infördes tuffare tullar på en del amerikanska varor, däribland Harley-Davidson. Tullarna har lett till stora diskussioner bland både handlare och köpare av det kända märket. Politikernas vilja är att tullarna ska göra det dyrare även för amerikanarna men som det ser ut kommer det stora slaget bli för de svenska köparna.

Sanktioner mot USA leder till dyrare Harley-Davidsson Motorcyklar

Tullavgiften som infördes från EU var ett direkt svar på Donald Trumps beslut om strafftullar på stål och aluminium från EU, Mexico och Kanada. Tullavgiften höjdes från 6 % till hela 31% vilket såklart gör att priserna kan stiga drastiskt. Att lägga 25 procent tull på Harley-Davidson gör såklart att företaget börjar leta nya lösningar för att kringgå de nya reglerna.

Harley-Davidson hittar vägar runt beslutet

Harley-Davidson har som svar på de nya reglerna lovat sina kunder att hitta nya vägar runt de nya reglerna. Istället för att höja priserna på sina exporterade motorcyklar, som skulle leda till att konsumenterna blir drabbade har de kommit på en lösning. Eftersom företaget har fabriker även i Brasilien, Indien och Thailand tänker de öka sin produktion i de fabrikerna och sköta handeln med EU därifrån och på det viset slippa strafftullar för att varorna kommer från USA.

Hur slutar tullförfarandet?

Hur det hela kommer att bli i slutändan är svårt att veta. Donald Trump har tidigare hotat företaget med extra tullar och avgifter om de flyttar företaget ur landet. Om det blir så vet vi inte men det kommer vara en intressant tid framgent för att se hur företagen hittar nya vägar och hur Trump reagerar när de försöker rädda sin ekonomi på olika sätt.