Café Racer

Café Racer Motorcykel

Café Racer är en stil av motorcykelbyggande som tog sin början under mitten av 1900-talet när standardmotorcyklar byggdes om för spontant arrangerade race. Namnet tros anspela på att dessa lopp ofta gick mellan två kaféer. Idag handlar det mer om en snygg och äldre estetik än om att bygga snabba motorcyklar.

Bygg en Café Racer

Om du vill bygga en café racer kan du låta dig inspireras genom att titta på bilder av bruksmotorcyklar från 50- och 60-talen. Fundera på hur du skulle gjort för att göra din motorcykel så snabb som möjligt – tänk avskalat och naket. Stilen har mycket gemensamt med street fighter-byggena från tidigt 00-tal där man byggde om sportmotorcyklar med avskalade kåpor och blottade styren.

Var ska du börja?

Om du ska bygga om en motorcykel får du såklart göra vad du vill. Låt dig inspireras av bilder på den sortens byggen som du själv gillar. Fundera på om du bara ska ändra utseendet eller även förbättra prestandan. Tänk på att om du gör tillräckligt stora förändringar av utseendet kommer du att behöva registreringsbesikta motorcykeln när du är färdig.

Börja med att hitta en modell

Först och främst måste du hitta en motorcykel att bygga om. Om du inte redan har en kan du välja några märken som du tycker om och söka på modeller från den aktuella tidsperioden på exempelvis blocket. Om du bara vill ha en motorcykel som ska se snygg ut behöver du inte fundera på hur väl motorn, kopplingen och andra maskinella detaljer fungerar. Låt kreativiteten flöda.