Moped klass 2 regler

I Sverige finns det flera typer av mopeder, nu för tiden. Att köra en moped klass 2, innebär bland annat att den inte får gå fortare än 25 km/ timmen. Den behöver inte registreras och motorns effekt får inte vara större än 1kilowatt. Mopeden får köras utan registreringsskylt,helt lagligt. Åldersgränsen är 15 år och du måste ha ett giltigt förarbevis.

Hur ser reglerna ut?

moped klass 2Om du vet vilka trafikregler som gäller för cykel, då vet du hur du ska använda din moped. Mopeden får köras på cykelbana , förutsättningen är att det inte finns en tilläggstavla som säger att moped inte får framföras. Att ha hjälm hör till reglerna. Det är väl självklart att vara rädd om huvudet? Passagerare får man ha , om det finns plats och personen måste precis som föraren bära hjälm.

Vem är mopedklass 2 åkaren?

Mopedåkande är ett smidigt sätt att ta sig fram. Alla som har fyllt 15 år, får köra en moped klass 2. Man får åka högst 25 km/timme och man måste ha hjälm. Det är samma trafikregler, som för cyklister. Har du traktorkort, körkort eller förarbevis för moped klass 2 är det bara att åka. Ingen registreringsskylt behövs. Du måste ha en trafikförsäkring. Gillar du att ta dig framåt i livet utan större brådska , då är det här mopeden för dig.

Mopedåkande i lugn takt.

Att åka max 25 km / timme, det går inte så fort. Tänk vad mycket mer du hinner se än när du kör bil. Mopeden går fortare än en cykel och är oftast bränslesnålare än en bil. Den får köras på cykelbanor, inte alla, det gäller att ha koll på trafikskyltarna. Och sist men inte minst är den ett bra transportmedel i vardagen.